Etiketter

, , , , ,

Här kommer äntligen veckans inlägg! Jag har inte hunnit bli klar med det förrän nu. Den här veckan handlar det om ljud som kan produceras av nästan vem som helst, det kommer att handla om pocast. Jag hade själv ingen större koll på podcast innan jag skrev inlägget, förutom att jag hade hört talas om bergeppet. Så jag har bl.a. tagit min bror till hjälp för att få information och nu skulle jag gärna vilja lyssna på fler podcasts! Detta är det nästa sista inlägget!

Veckans uppgift är att lyssna på någon podcast. Fundera på vilken sort podcast du skulle vilja lyssna på och om SUB skulle göra en podcast vad skulle den kunna handla om? Och skulle det vara något för biblioteket att göra?
Vad skulle din egna podcast handla om du gjorde en?

Vad är en podcast?
Wikipedia har en bra beskrivning:

Poddsändning eller poddradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler eller film via internet. Ordet ”podcasting” är en sammanslagning av ”pod” (ordagrant ”kapsel” men syftande på media-spelaren Ipod) och engelskans ”bro(ad)cast” (sändning). Ännu finns ingen helt adekvat svensk term för företeelsen; ”poddsändning” är ett av de förslag som lagts fram, men ”poddradio”, som bland annat används av Sveriges Radio, används i mycket högre grad. Ordet ”podd-tv” har fått visst genomslag för podd-sändning av videomaterial.

Läs ännu mera i Wikipediaartikeln om Poddradio.

Du som lyssnar kan anpassa själv var du vill lyssna på programmet. Du kan göra det på vägen hem, sitter i bilen eller lagar mat. Du kan även välja när du ska göra det, du behöver inte passa någon tidpunkt då programmet sänds. Din utrustning behöver inte vara avancerad, även om det heter pod som måste man inte ha just det. Det går bra med smarta telefoner eller göra det direkt i datorn.

Vilka göra poddsändningar?
Vem som helst kan göra en podcast bara man har någon typ av inspelningsutrustning, egentligen en mikrofon och något att spela in på, t.ex. en programvara i datorn. Så det finns privatpersoner, kändisar, företag, journalister som gör poddar. T.ex. är många av Sverigesradios program tillgängliga som poddar att ladda ned. Här är en guide på hur man ska tänka om man vill göra en podcast: Lilla Podcastskolan. Ofta är det bra att ha någon sorts tema på sin pod, ett ämne som intresserar en att prata om.

Hur prenumererar man på poddar?
Podcast blir oftast något som är återkommande som den som lyssnar på presumerar på genom RSS-flöden på något sätt. Bl.a. kan man ha appar som automatiskt uppdatera när ett nytt poddavsnitt har kommit t.ex. en podcast player så som DoggCather Podcast Player, i den kan man prenumerar på podcast oberoende var på webben som de läggs upp eller så kan man ha Sverigesradios egen app och där prenumerera på deras program, man kan välja mellan att  ladda ner programmen eller lyssna på dem streamat.

Många podcast kan man hitta genom itunes eller liknande tjänster. Eller så kan man googla 🙂

Tips på olika podcast
Tänkte lista några populära podcast, främst svenska men det finns många utländska att leta reda på också!

Sverigeradio
Flertalet av SR:s program går att prenumererar på som podcasts. Om man går in på programmets sida så finns det upp till höger en ikon med RSS-symbolen, klickar man på den kan man välja att prenumerera som podcast. Här är några SR-program som är populära podcasts:
Vetenskapsradion har flera program t.ex. Vetenskapsradion historia
Stil, programmet som behandlar mode på olika sätt.
P1 dokumentär
P3 dokumentär
Filosofiska rummet
Verkligheten i P3
Medierna
På minuten
Spanarna

Filip och Fredrik http://www.filipochfredrik.com/
TV-killarna gör en podcast regelbundet där de har skapat en hel sida runt detta. Där har även lyssnarna möjlighet att gå in och lägga kommentarer till podcasten så att det blir en interaktion med lyssnarna. (Syns som som gula prickar i flödet.)

Värvet
En av de mer uppmärksammade podcastarna i Sverige just nu, Kristoffer Triumf intervjuar en känd person och lägger sedan upp det på för oss andra att lyssna på.

Carin Berg och Jenny Strömstedt gjorde under hösten 2012 podcast och videoprogram som finns tillgänliga på deras sida, http://stromstedtochberg.blogg.tv4.se/ De diskuterar alla ämnen mellan himmel och jord.

En matpodcast kan ju också vara spännande, två bloggare som brukar blogga om mat har slagit ihop sig och göra den gemensamma podcasten Picki, Matgeek och Poden Bl.a. pratar de om rabarber i ett avsnitt och semlor i ett annat.

Eftersom vi arbetar på ett bibliotek kan det ju vara lämpligt att rekommendera några mer litterära podcastrar:

Bibliotekspodden Solen, drivs av tre bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek, en av dem är Patrik Schylström som ju tidigare jobbat på SUB. De har kommit ut med 3 delar hittills.

Bloggen Bokhora har ett samarbete med Bokus om Bokpodden. Tjejerna från bloggen diskuterar böcker ur olika synvinklar.

Tidskriften The New Yorker har en podcast som heter Fiction Podcast. Varje månad släpps en ny podcast, podcasten går ut på att en författare läser en novell som tidigare publicerats i tidskriften. En trevlig timme men den i öronen!

Har du inte fått nog när du har lyssnat på de som vi tipsat om kan du kan du hitta flera intressanta podcasts under dessa länkar:

http://podcasts.nu/

http://www.daytona.se/podradiopriset/2012

http://webbhjalp.se/tips-bra-podcasts/

Annonser